NAV IS ELKÉSZÍTI AZ ÖN SZJA-BEVALLÁSÁT

Idén először a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elkészíti az Ön személyijövedelemadó-bevallási tervezetét.

Az adóbevallási tervezet a 2016-ban megszerzett jövedelmeiről szóló kimutatás, melyet az Ön munkáltatója, kifizetője által megadott adatokból állít össze a NAV. Kiszámítja Ön helyett a jövedelmét terhelő adót, számításba veszi az év közben levont adóelőleget és a figyelembe vett kedvezményeket. Az adóbevallási tervezetben szerepel mindezek egyenlege, ami lehet nulla, még fizetendő adó vagy Önnek visszajáró összeg.

 

Szeretné, hogy a (NAV) automatikusan elkészítse a bevallását?
Van Ügyfélkapuja -> a NAV automatikusan elküldi Önnek a tervezetet.

Azon adózók számára, aki munkáltatói adómegállapítást nem kértek, vagy az adó megállapítását a munkáltató nem vállalta – és van ügyfélkapuja, az adóhatóság elkészíti és 2017. március 15-től az ügyfélkapu használatával egy erre a célra létrehozott elektronikus felületen (WebNYK) elérhetővé teszi a személyi jövedelemadó bevallási tervezetét.

Az elkészült adóbevallás csak tervezet! 2017. március 15-től megnézheti és módosíthatja.

Nincs Ügyfélkapuja -> akkor 2017. március 15-ig kérheti a tervezet elkészítését.

Az ügyfélkapuval nem rendelkező adózó, amennyiben bevallási kötelezettségének még nem tett eleget, 2017. március 15-éig postai úton, SMS-ben vagy elektronikus úton kérheti, hogy az állami adó- és vámhatóság az adóbevallási tervezetet papír alapon, postai úton továbbítsa részére.

 

FIGYELEM: ha a tervezetet nem módosítja és 2017. május 22-ig nem nyújt be SZJA bevallást, akkor a NAV által elkészített tervezet lesz az Ön hivatalos adóbevallása.

 

Kinek nem készít a NAV bevallási tervezet?

A tevékenységét folytató egyéni vállalkozó, mezőgazdasági őstermelő, valamint az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett magánszemély részére a NAV nem készít adóbevallási tervezetet.

 

Teljes tájékoztató elérhető a (NAV) honlapján: http://www.nav.gov.hu/szja/szja