HÍREK, AKTUALITÁSOK

NAV is elkészíti az Ön szja-bevallását

Idén először a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elkészíti az Ön személyijövedelemadó-bevallási tervezetét.

Szeretné, hogy a (NAV) automatikusan elkészítse a bevallását? Ha nincs ügyfélkapuja, akkor 2017. március 15-ig kérheti a tervezet elkészítését.

Az adóbevallási tervezet a 2016-ban megszerzett jövedelmeiről szóló kimutatás, melyet az Ön munkáltatója, kifizetője által megadott adatokból állít össze a NAV. Kiszámítja Ön helyett a jövedelmét terhelő adót, számításba veszi az év közben levont adóelőleget és a figyelembe vett kedvezményeket. Az adóbevallási tervezetben szerepel mindezek egyenlege, ami lehet nulla, még fizetendő adó vagy Önnek visszajáró összeg[…]

Megéri mostantól használt pénztárgépet venni

Módosításra került az online pénztárgép rendelet.

2016. április 2-án lép hatályba a 9/2016. (III. 25.) NGM rendelet a pénztárgépek műszaki követelményeiről, a nyugtakibocsátásra szolgáló pénztárgépek forgalmazásáról, használatáról és szervizeléséről, valamint a pénztárgéppel rögzített adatok adóhatóság felé történő szolgáltatásáról amely a 48/2013. (XI. 15.) NGM rendelet módosítása.

Lehetőség nyílik a pénztárgépek adómemóriájának új adószámra történő átírására az AEE (adóügyi ellenőrző egység) cseréje nélkül. […]

KATA-s adóalanyok iparűzési adó bevallása

A KATA-s adóalanyok az iparűzési adóban többféle adózási mód közül választhatnak.

● Bejelentkeznek a KATA-s tételes adó hatálya alá, ilyenkor a az iparűzési adó a bevételtől függetlenül 2,5 millió forint szorozva az önkormányzat által megállapított adómértékkel.

● Az egyszerűsített adóalap – megállapítást választják. Ebben az esetben az adó alapja az árbevétel 80%-a, ezt az összeget kell szorozni az önkormányzat által megállapított adómértékkel.

● Tételes költségelszámolást választják, akkor az adó alapja az árbevétel csökkentve az anyagköltséggel, ELÁBÉ-val, valamint a közvetített szolgáltatások értékével. Ebben az esetben még csökkentő tétel az adóévben megfizetett útdíj összege. […]

2016-ban kötelező a jegyzett tőke emelés

2016. március 15-ig kötelező a jegyzett tőke emelés, melynek összege 500 000 forintról 3 millió forintra emelkedett.

Azokat a cégeket érinti, melyek már 2014. március 15-e előtt alakultak, és a jegyzett tőke nem éri el a 3 millió forintot. A határidőt fontos betartani, mert a cég módosítás elmulasztása, vagy határidőn túli elvégzése pénzbírsággal sújtható.